Fõoldal Linkek Galéria Vendégkönyv Mesterek Érdekességek
Navigci
Fõoldal
Linkek
Galéria
Keresés
Vendégkönyv

A Karate története
Mesterek
Érdekességek
Sajtó
Tervezett programok

Klubok
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Security System 1.8.1  2006 by BS-Fusion Deutschland
CTracker - cback.de
Kobu-Do története!

Eredetileg köznyelven TEGUA-ként ismerték, 1609-után alakultak ki, Civil harcosok által fejlesztették Okinawa szigetén. A lakosság körében be volt tiltva a fegyver viselés ekkor fejlõdött ki nagyrészt titokban. Az elmúlt többszáz év alatt több megkülönböztethetõ módszere ismert, hogyan használják az egyéni fegyvereket, ezek a következõk pl: Bo, Sai, Tonfa, Kama, Nunchaku, Timbei, Santetsu stb. Fejlõdött Okinawa különbözõ kerületeiben és bizonyos családokban. Csak ritkán voltak ezek a gyakorlatok formalizálva, igazán megkülönböztetve. A legtöbb kobu-do szakértõt hagyományosan befolyásolták ezek a módszerek, a mesterek többsége gyakrat gyakorolta a saját egyedülálló verziókat különbözõ kata formákat fejlesztettek ki.Az újabb idõkben már karate és kobudo szervezetek próbáltak szabványosítani. Legismertebb mester Shinken Taira (1890-1970) kobudo mester õ fogta össze és rendszerezte a különbözõ fegyverek használatát.


Shito-ryu


Soke Kenwa Mabuni (1889-1952)
Kenwa Mabuni Shito-ryu karate megalapítója a karate mellett tanult más stílusokat is mint pl: (okinawai birkózós) kobudót ( bojutsut-botvívás, saijutsut villavívást, Yabiku Moden, Sueyoshi Jino Tawada Shimbuku és Aragaki mesterektõl, vagy a „fehér daru stílust” Go Kenki kinai mestertõl.Mabuni mester 1918-ban otthonában megalapította a Toudi jutsu Kenkyukait, amely egyesülés a kínai harcmûvészeteket kutatta. Ezáltal az õ házában edzettek és gyakorolak a kor leghíresebb mesterei.Kenshin-Ryu Kobu-Do


Soke Teruo Hayashi ( 1924-2004)
Hayashi mester a karate és kobudo legendája. Honshu szigetén lévõ Nara városában (Japán régi fõvárosa) Yamato Osaka közelében született. 14-évesen cselgáncsozott 19-éves koráig, ezután Sensei Kosei Kunibánál tanulta a karatét Motuba-ha shitoryu Shesinkai stílust. Már akkor nagy képességei voltak hogy több fajta fegyverrel tudott bánni,(Bo, Kama, Tonfa, Tenbei, Tenpei,Nuncsaku, Sai, Sansetsukon, Kusami-gama, Suruchin, Manji-zai) stb. Ezért már abban az idõben kiváló mester volt és nagyon sokszor meghívták bemutatókra karate és kobudo-ból nagy eseményekre.
1958-ban alapitó tagja volt a J.K.F-nek és kinevezték fõtitkárnak.
1959-ben kinevezték a Shesinkai elnökének.
1961-ben megengedték neki hogy megalapítsa a Kenshin-ryu Kobu-Do-t.
1967 áprilistól Igazgató tanács elnöke Osaká-ban.
1969-tõl Vezérigazgató a J.K.F-ben.
1971 júniusban Japán karatét alapit Hayashi-ha Shito-ryu néven és megkapja a Soke címet, Elnöke a Kenshin-ryu kobudo-nak és megkapja a 10.Dan fokozatot. A karate mellett szerepet vállalt még sok dologban! Atlétikai Chomber tagja Osaka prefekturában. Elnök a Higashi-Osaka atlétikai szövetségben. Karate-Do Japán konferencia tanácsadója.Karate-Do W.K.F. bíróképzés elnöke.

Soke Teruo Hayashi a Japán harcmûvészetek nagymestere a karate specialistája és a kobudo legnagyobb ismerõje.
2004 szeptember 24-én belépett az örökké való alvásba 80 évesen.


Hanshi Seinosuke MITSUYA 8.Dan-os nagymester közvetlen tanítványa volt Hayashi mesternek 1960-as évektõl. Hayashi mester a sok év alatt speciális edzéseket adott a Mitsuyának fõleg azért mert azt szerette volna hogy Mitsuya terjessze az egész világon a Karatét és Kobu-dot.
Mitsuya mester állandóan tanulta tökéletesítette, finomította és megvalósította a maximális szintet a Karatéban és Kobudo-ban.


2003.ban Svédországban (Karlstad)-ban Hayashi-ha Világbajnokságon részese volt a Kobu-Do verseny is.
Magyarországról sok versenyzõ és klub vett részt de Kobu-Do ban csak egy versenyzõ indult Csuka Gergõ és második helyezett lett Orosz Attila karatemester készítette fel, a Mátészalka M.T.K Szakosztály vezetõ edzõje.
Magyarországon 2006. március-tól kezdõdött el a MITSUYA-KAI Nemzetközi Szervezet Hayashi-ha Shito-ryu Japán Karate-Do és Kenshin-ryu Kobu-Do oktatása Orosz Attila Sensei vezetésével.
Desgin by Lipi © 2006-2008 MITSUYA-KAI International 1,569,373 ltogat