Fõoldal Linkek Galéria Vendégkönyv Mesterek Érdekességek
Navigci
Fõoldal
Linkek
Galéria
Keresés
Vendégkönyv

A Karate története
Mesterek
Érdekességek
Sajtó
Tervezett programok

Klubok
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Security System 1.8.1  2006 by BS-Fusion Deutschland
CTracker - cback.de
TÁJÉKOZTATÓ A KEZDÕ KARATÉSNAK

Amikor valaki elhatározza, hogy karatét tanul készüljön fel arra, hogy egy sajátos szokásokkal, belsõ törvényekkel rendelkezõ. Kezdetben különösnek ható világba fog belépni. A karate õrzi és ápolja hagyományait, s nem csoda, ha a kezdõ eleinte idegenkedve fogadja a dojo rendjét, szertartásait. Szabályait (dojo etikett), melyek, közé be kell illeszkednie. A karate körül még ma is sok a téves hiedelem. Ebben nagyrészt azok a karate és “kung-fu” filmek hibásak, melyekben a jóformán természetfeletti képességekkel rendelkezõ fõhõs egymaga képes legyõzni egy haramiákból álló kisebb sereget. Az esélyt a gyõzelemre az éveken keresztül végzett kitartó, kemény edzések során megszerzett fizikai, szellemi és lelki képességek hozzák meg. Ennek eléréséhez türelemre, szorgalomra és önfegyelemre van szükség. Sokan megfeledkeznek arról, hogy itt, csakúgy, mint bármely más sportban, 8-10 év kemény edzésben töltött évre van szükség a kiemelkedõ tudás eléréséhez. Érdekes, hogy más sportok, zene, vagy idegen nyelv tanulása esetén a közvélemény számára teljesen világos, hogy csak hosszú évek rendszeres munkája hozhatja meg a várt eredményt, a karate esetében köszönhetõen a küzdõsportos” filmeknek még mindig él a téves elképzelés a néhány hónap alatt megszerezhetõ különleges harci képességekrõl. A küzdõsport filmek lelkes nézõi elõre megrendezett, gondosan összegyakorolt jeleneteket látnak. Az ütések és rúgások valóban hatásos fegyverek, de míg azzá válnak évek hosszú gyakorlása szükséges.
Nincs titok, csak kitartó kemény munka! Karate edzések hatására erõsödik a fájdalom, félelem és a düh leküzdõ képessége. Nõ a koncentráció, figyelem, fegyelem, és a kitartás. A karate fejleszti az erõt, gyorsaságot, állóképességet, mozgáskoordinációt, egyensúlyozó képességet. A karate sokoldalúságával jótékonyan hat az idegrendszer mûködésére.
Ezek a képességek a mai kor rohanó és mozgásszegény társadalmában Újra elõtérbe kell, hogy kerüljenek, hiszen a mai gyerekek súlyosabbak, magasabbak és az érésük is korábban következik be, mint az elmúlt korokban.
A karate elsajátítása önállóan lehetetlen, megtanulása avatott mester irányítása nélkül képtelenség. Kevés sportágban van a mesternek annyira meghatározó szerepe, mint a KARATE esetében. A mester Ugyanis nemcsak a kezdõk elsõ lépéseinél bábáskodik, hanem akár felnõtt világ- és Európa bajnok tanítványai edzését is õ irányítja, sokszor kisiskolás koruktól kezdve. Ezért az õ és tanítványa kapcsolata itt sokkal szorosabb, mint sok más sportban. hiszen a közös munka az elsõ csetlés-botlások kijavításával kezdõdik és az akár már fekete öves tanítvány tudásának csiszolásával sem ér véget. Ezért nem helyes az edzõ kifejezés, helyette használjuk a mester, vagy SENSEI megszól írást.
Jó néhány iskola távol tartja tanítványait a világ-, kontinens és Országos szövetségektõl. Más, a karatéra csak nyomokban hasonlító Szervezet viszont kisajátítja a karate nevet. s annak megalapozott hírnevét kihasználva próbálja silány portékáját a laikus közönségre rásózni. Manapság szerte az országban jóformán minden iskolában. Mûvelõdési házban mûködik valamilyen harcmûvészeti tanfolyam. Egy laikus számára nehezen különböztethetõ meg egymástól a jó minõség és a selejt, de ne feledjük, hogy itt a helytelen választás akár az egészségünkbe is kerülhet. A rossz minõség elpocsékolt, gyenge minõségû edzésekkel feleslegesen eltöltött éveket jelenthet. Jó iskolát válasszunk, ha pedig rájövünk, hogy rossz helyen kezdtünk, akkor ne szégyelljünk másik mestert keresni.
Desgin by Lipi © 2006-2008 MITSUYA-KAI International 1,058,707 ltogat